Boli orl
Bolile ORL sunt afectiuni ale urechii, nasului, gatului si organelor de vorbire.
Simptomele bolilor ORL variaza in functie de afectiunea specifica si pot include:
Afectiuni ale urechii: durere la nivelul urechii, scaderea auzului, zgomote in ureche (tinitus), ameteli (vertij).
Afectiuni ale nasului si sinusurilor: congestie nasala, stranut, curgerea nasului, durere faciala sau in jurul ochilor, dificultate la respirat prin nas.
Afectiuni ale gatului: durere sau disconfort la nivelul gatului, dificultate la inghitire, voce ragusita sau pierderea vocii.
Afectiuni ale organelor de vorbire: modificarea sunetului vocii, durere sau disconfort la nivelul gatului sau urechii, dificultate la vorbit sau inghitire.
Afectiuni ale cailor respiratorii superioare: dificultate la respiratie, somnolenta, somn apneic, probleme de respiratie in timpul noptii.
Afectiuni ale urechii externe: durere la nivelul urechii, scurgeri auriculare, mancarime sau senzatie de presiune la nivelul urechii.
Afectiuni ale mandibulei si maxilarului: durere la nivelul maxilarului, durere sau disconfort la nivelul mandibulei, dificultate la mestecat.
Afectiuni ale tiroidei: gusa, pierderea sau cresterea in greutate, pierderea sau cresterea apetitului, oboseala sau nervozitate.
Medicul specialist care trateaza bolile ORL este un medic ORL sau otorinolaringolog. El este specializat in diagnosticarea si tratarea afectiunilor aparatului auditiv, afectiunilor nasului si sinusurilor, afectiunilor gatului, afectiunilor organelor de vorbire, afectiunilor cailor respiratorii superioare si a afectiunilor mandibulei si maxilarului.
De asemenea, el este specializat in chirurgia ORL si poate efectua proceduri chirurgicale precum amigdalectomia, adenoidectomia, polipoza nazala, drenajul sinusurilor, chirurgia tumorilor ORL si a altor afectiuni.
Vezi mai mult